Go to Top

Tast de formatges, ametles i vi

Tast Formatges, vins i ametles Galmes i Ribot. Abril 2013018El passat mes d’abril es va fer un tast per als amics dels nous vins de la Bodega Galmés i Ribot de Santa Margalida, maridats pels diferents formatges de Son Jover d’Inca i les ametles torrades al forn de llenya d’una petita explotació familiar de Santa Margalida, amb finques a So na Fillola i Sa Botifarra d’aquest terme municipal. Tots els productes estan avalats pel Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE), i són autèntiques artesanies alimentàries.

Des de fa uns anys el celler Galmés i Ribot aposta per organitzar trobades conjuntament amb altres pagesos locals que aposten per productes diferenciats i de qualitat, i així donar a conèixer al paladar gustos molt diferenciats als que podem trobar de forma quotidiana.

Es van provar els diferents vins de la nova anyada: Margalida blanc, negre i rosat, i amb especial esment al Som Blanc, un vi fet amb varietats 100% autòctones, com el giró ros i el premsal blanc, que és la gran novetat d’aquest any, i un dels principals motius de satisfacció d’aquest petit celler familiar. La varietat giró ros es va autoritzar per part de l’Administració el juliol de 2012, amb la qual experimentàvem en el celler des de feia quatre anys, a l’igual que altres varietats que predominaven a l’illa abans de l’arribada de la fil·loxera com la gorgollassa, l’escursac, la vinater negra i l’argamussa, de les quals aprofitam per fer microvinificacions per extreure, de forma respectuosa, les qualitats i les propietats de cada una d’elles, i així reconèixer les que millor responen i s’adapten als nostres terrenys, i als vins que volem oferir.

A la formatgeria Son Jover s’elaboren de forma artesanal formatges de llet d’ovella roja mallorquina, i amb caràcter temporal des d’octubre fins a darreries de maig, amb una aturada durant els mesos de més calor. L’alimentació principal de les ovelles són les pastures hivernenques que el bestiar a lloure aprofita durant bona part de l’any i que respon a una alimentació natural que fan que la llet tengui unes característiques molt diferents a la resta de formatges que procedeixen de bestiar alimentat d’una forma més forçada. Es tastaren diferents tipus de formatges: tendra, semi, tou i curat, els quals es caracteritzen per les seves qualitat organolèptiques. Cal destacar el formatge curat que conserva uns aromes que el fan diferent a la resta, i que és el producte estrella de la formatgeria, fet a base de llet crua. Produeixen formatge des de fa tres anys, però seguint la tradició familiar que ja n’elaborava fa unes quantes generacions.

Els formatges els poden trobar a diferents comerços de l’illa, i també al mercat de Santa Catalina a Palma i de Santa Maria del Camí (diumenges) i al Mercat Ecològic de la Plaça dels Patins (dimarts i dissabtes), així com els dissabtes matins a la mateixa finca, ubicada als peus del Puig de Santa Magdalena d’Inca.

A Santa Margalida, hi ha una petita explotació familiar que es dedica a diferents cultius i en especial esment al cultiu de l’ametler en ecològic. Comercialitzen ametles sota el distintiu Santa Margalida amygdalae, i amb una producció també amb un fort component artesanal fruit de la recol·lecció de cultivars tradicionals com la Pons, Pou, Canal, Manento, Verdereta, Vidella, etc. En el procés de presentació del producte participa l’Associació per a les persones amb discapacitat intel·lectual de Manacor i comarca (Aproscom) i, per tant, amb un marcat compromís social. Les ametles es presenten en diferents formats i envasos, podent trobar ametles tan crues com torrades amb pell, així com fregides amb oli d’oliva verge extra amb sal de cocó. Pretenen continuar amb un cultiu que està molt malmès pel mercat pels baixos preus que no remuneren la feina del pagès, i amb la intenció d’aportar un valor afegit que permeti la viabilitat i continuïtat de l’explotació i mantenir un paisatge que és atractiu durant part dels mesos de gener i febrer amb la floració de l’ametller.